Oferta kształcenia w roku akademickim {rok}

Wyświetlanie

Rodzaj oferty

Wydział

Kierunek

Forma studiów


Poziom studiów

Oferta dla Polaków

Znalezionych naborów: {n}

Strona: 1

1. Kierunek: Dietetyka

Studia {typ} {forma}

Wydział Nauk o Zdrowiu
Miejsce prowadzenia zajęć: Kielce

Limit miejsc: {limit}
Opłata rekrutacyjna: 85.00 PLN
Minimalna ocena wymagana do zakwalifikowania: 3
Ubiegłoroczny próg punktowy: 3.535

Terminy:
rejestracja od 2025-06-01 do 2025-07-17,
ogłoszenie wyników 2025-07-21,
składanie dokumentów od 2025-07-22 do 2025-07-26.

Limit miejsc: {limit}
Opłata rekrutacyjna: 85.00 PLN
Minimalna ocena wymagana do zakwalifikowania: 3

Opis

Studia przeznaczone są dla absolwentów studiów pierwszego stopnia kierunku dietetyka.

Na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2019 r. w sprawie badań lekarskich kandydatów do szkół ponadpodstawowych lub wyższych i na kwalifikacyjne kursy zawodowe, uczniów i słuchaczy tych szkół, studentów, słuchaczy kwalifikacyjnych kursów zawodowych oraz doktorantów, osoby ubiegające się o przyjęcie na ww. kierunki zobowiązane są dołączyć zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do studiowania na kierunkach, na których występują czynniki szkodliwe, uciążliwe lub niebezpieczne dla zdrowia (wydane przez lekarza medycyny pracy, na obowiązującym druku. Zaświadczenie wydawane jest na podstawie skierowania wydanego przez właściwą komisję rekrutacyjną. Bezpłatne badania wykonywane są w podmiocie leczniczym, z którym UJK ma zawartą umowę. Koszty związane z wykonaniem badań w innej jednostce leczniczej ponosi kandydat.

Kryteria kwalifikacji

  • Absolwent kierunku dietetyka
    1. Konkurs dyplomów

      Ocena z dyplomu studiów pierwszego stopnia.
      Minimalna ocena na dyplomie uprawniająca kandydata do wpisu na listę studentów: 3.0

      Przedmioty:

      ocena z dyplomu (ocena z dyplomu studiów pierwszego stopnia)
    2. Ranking ocen

      W przypadku jednakowych ocen z dyplomu studiów pierwszego stopnia o przyjęciu decyduje średnia ocen ze studiów pierwszego stopnia.

      Przedmioty:

      średnia ze studiów (średnia ocen ze studiów pierwszego stopnia)
    3. Rozmowa kwalifikacyjna

      W przypadku jednakowych wyników o przyjęciu decyduje wynik z rozmowy kwalifikacyjnej na ocenę co najmniej 3,5

      Termin rozmowy kwalifikacyjnej 18 lipca 2025 r.

Wymagane dokumenty

Dotyczy studiów drugiego stopnia na kierunkach: Biologia, Biotechnologia, Chemia, Dietetyka, Fizyka, Kosmetologia, Pielęgniarstwo, Położnictwo, Wychowanie fizyczne

  • Wydruk internetowego formularza (prawdziwość danych zawartych w formularzu, kandydat potwierdza własnoręcznym podpisem);
  • Dyplom ukończenia studiów pierwszego stopnia lub drugiego stopnia lub jednolitych magisterskich (odpis lub poświadczona przez uczelnię kopia) wraz z suplementem do dyplomu lub w przypadku jego braku inny dokument, pozwalający ustalić średnią ze studiów i wynik studiów;
  • Zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do studiowania na kierunkach, na których występują czynniki szkodliwe, uciążliwe lub niebezpieczne dla zdrowia (wydane przez lekarza medycyny pracy, na obowiązującym druku
  • 1 fotografia kolorowa w wersji elektronicznej - jpg, 2cm x 2.5cm, 236 x 295 pikseli – poprzez formularz rejestracyjny;
  • 1 fotografia papierowa zgodna z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych (taka sama jak fotografia cyfrowa dołączona do internetowego formularza rejestracyjnego);
  • Teczka wiązana A4 - biała;

Składanie dokumentów

Sylwetka absolwenta

Absolwent studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka uzyskuje pogłębioną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki i dietoterapii. W czasie studiów uzyska wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne niezbędne m.in. do:

- planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności (osób zdrowych i osób chorych) opartego na podstawach naukowych;

- przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli;

- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia;

- zapobiegania chorobom i dietoterapia;

- doradztwa dietetycznego i suplementacji dla sportowców i klubów sportowych opartych na podstawach naukowych i zgodnych ze stanem aktualnej wiedzy;

- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;

- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami systemu HACCP;

- oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób;

- organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku, płci i stanu zdrowia pacjentów;

- prowadzenia edukacji żywieniowej;

-pracy jako specjalista w zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego;

- pracy w działach higieny żywności i żywienia zbiorowego, stacjach sanitarno-epidemiologicznych;

- pracy związanej z produkcją żywności;

- nawiązywania właściwego kontaktu z potencjalnymi klientami;

- podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia zawodowego na rynku krajowym i międzynarodowym;

- kierowania zespołem i współpracy z przedstawicielami innych zawodów medycznych i pracownikami administracji ochrony zdrowia w celu prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej;

- zarządzania placówkami prowadzącymi poradnictwo dietetyczne.

2. Kierunek: Dietetyka

Studia {typ} {forma}

Wydział Nauk o Zdrowiu
Miejsce prowadzenia zajęć: Kielce

Limit miejsc: {limit}
Opłata rekrutacyjna: 85.00 PLN
Czesne: {kwota} {waluta} (opłata za rok studiów, płatna w {raty} ratach)
Minimalna ocena wymagana do zakwalifikowania: 3

Terminy:
rejestracja od 2025-07-27 do 2025-09-24,
ogłoszenie wyników 2025-09-26,
składanie dokumentów od 2025-09-27 do 2025-09-30.

Limit miejsc: {limit}
Opłata rekrutacyjna: 85.00 PLN
Czesne: {kwota} {waluta} (opłata za rok studiów, płatna w {raty} ratach)
Minimalna ocena wymagana do zakwalifikowania: 3

Opis

Studia przeznaczone są dla absolwentów studiów pierwszego stopnia kierunku dietetyka.

Na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2019 r. w sprawie badań lekarskich kandydatów do szkół ponadpodstawowych lub wyższych i na kwalifikacyjne kursy zawodowe, uczniów i słuchaczy tych szkół, studentów, słuchaczy kwalifikacyjnych kursów zawodowych oraz doktorantów, osoby ubiegające się o przyjęcie na ww. kierunki zobowiązane są dołączyć zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do studiowania na kierunkach, na których występują czynniki szkodliwe, uciążliwe lub niebezpieczne dla zdrowia (wydane przez lekarza medycyny pracy, na obowiązującym druku. Zaświadczenie wydawane jest na podstawie skierowania wydanego przez właściwą komisję rekrutacyjną. Bezpłatne badania wykonywane są w podmiocie leczniczym, z którym UJK ma zawartą umowę (WYŁĄCZNIE NA STUDIA STACJONARNE). Koszty związane z wykonaniem badań w innej jednostce leczniczej ponosi kandydat.

Kryteria kwalifikacji

  • Absolwent kierunku dietetyka
    1. Konkurs dyplomów

      Ocena z dyplomu studiów pierwszego stopnia.
      Minimalna ocena na dyplomie uprawniająca kandydata do wpisu na listę studentów: 3,0

      Przedmioty:

      ocena z dyplomu (ocena z dyplomu studiów pierwszego stopnia)
    2. Ranking ocen

      W przypadku jednakowych ocen z dyplomu studiów pierwszego stopnia o przyjęciu decyduje średnia ocen ze studiów pierwszego stopnia.

      Przedmioty:

      średnia ze studiów (średnia ocen ze studiów pierwszego stopnia)
    3. Rozmowa kwalifikacyjna

      W przypadku jednakowych wyników o przyjęciu decyduje wynik z rozmowy kwalifikacyjnej na ocenę co najmniej 3,5

      Termin rozmowy kwalifikacyjnej 25 września 2025 r.

Wymagane dokumenty

Dotyczy studiów drugiego stopnia na kierunkach: Biologia, Biotechnologia, Chemia, Dietetyka, Fizyka, Kosmetologia, Pielęgniarstwo, Położnictwo, Wychowanie fizyczne

  • Wydruk internetowego formularza (prawdziwość danych zawartych w formularzu, kandydat potwierdza własnoręcznym podpisem);
  • Dyplom ukończenia studiów pierwszego stopnia lub drugiego stopnia lub jednolitych magisterskich (odpis lub poświadczona przez uczelnię kopia) wraz z suplementem do dyplomu lub w przypadku jego braku inny dokument, pozwalający ustalić średnią ze studiów i wynik studiów;
  • Zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do studiowania na kierunkach, na których występują czynniki szkodliwe, uciążliwe lub niebezpieczne dla zdrowia (wydane przez lekarza medycyny pracy, na obowiązującym druku
  • 1 fotografia kolorowa w wersji elektronicznej - jpg, 2cm x 2.5cm, 236 x 295 pikseli – poprzez formularz rejestracyjny;
  • 1 fotografia papierowa zgodna z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych (taka sama jak fotografia cyfrowa dołączona do internetowego formularza rejestracyjnego);
  • Teczka wiązana A4 - biała;

Składanie dokumentów

Sylwetka absolwenta

Absolwent studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka uzyskuje pogłębioną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki i dietoterapii. W czasie studiów uzyska wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne niezbędne m.in. do:

- planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności (osób zdrowych i osób chorych) opartego na podstawach naukowych;

- przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli;

- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia;

- zapobiegania chorobom i dietoterapia;

- doradztwa dietetycznego i suplementacji dla sportowców i klubów sportowych opartych na podstawach naukowych i zgodnych ze stanem aktualnej wiedzy;

- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;

- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami systemu HACCP;

- oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób;

- organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku, płci i stanu zdrowia pacjentów;

- prowadzenia edukacji żywieniowej;

-pracy jako specjalista w zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego;

- pracy w działach higieny żywności i żywienia zbiorowego, stacjach sanitarno-epidemiologicznych;

- pracy związanej z produkcją żywności;

- nawiązywania właściwego kontaktu z potencjalnymi klientami;

- podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia zawodowego na rynku krajowym i międzynarodowym;

- kierowania zespołem i współpracy z przedstawicielami innych zawodów medycznych i pracownikami administracji ochrony zdrowia w celu prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej;

- zarządzania placówkami prowadzącymi poradnictwo dietetyczne.

Aktualności

  • 2025-06-12 do 2025-09-24

    „Studiuj w Kielcach” – 1 500 zł miesięcznie dla studentów UJK

    Przypominamy, że Samorząd Województwa Świętokrzyskiego uruchomił II edycję programu „Studiuj w Kielcach” – inicjatywy wspierającej młodych mieszkańców regionu, którzy planują rozpocząć studia w roku akademickim 2025/2026. Czytaj więcej

  • 2025-06-01

    Ruszyła rekrutacja na UJK

    Przed maturzystami czas jednego z najważniejszych życiowych wyborów. Od wyboru uczelni, kierunku studiów zależy bowiem nasza przyszłość. 1 czerwca ruszyła internetowa rekrutacja na Uniwersytet Jana Kochanowskiego. Czytaj więcej

  • 2025-05-30

    Zakończenie II edycji Akademii Młodych Reportażystów – zaproszenie

    Druga edycja Akademii Młodych Reportażystów nieuchronnie dobiega końca. W imieniu organizatorów zapraszamy na uroczystość zakończenia kursu, która odbędzie się 30 maja (wtorek) o godz. 17:00 w sali 70 na Wydziale Humanistycznym UJK. Czytaj więcej

  • II edycja studiów podylomowych z obszaru nauk biomedycznych

    Celem projektu jest kształcenie kadry w obszarze nauk biomedycznych na kierunkach studiów podyplomowych: * Bioinformatyka i biostatystyka w biologii i medycynie (2 semestry/II edycje) Studia dają możliwość poszerzenia wiedzy z zakresu analiz NGS dla doświadczonej kadry medycznej, jak również umożliwiają rozszerzenie kompetencji kadry pośrednio związanej z badaniami molekularnymi. * MBA z organizacji, prowadzenia oraz zarządzania niekomercyjnymi badaniami klinicznymi (3 semestry/II edycje) Studia są związane z nadzorem /prowadzeniem niekomercyjnych badań klinicznych. Obecnie obserwuje się niedobór wyspecjalizowanej kadry zwłaszcza w sektorze publicznym. Kierunek studiów dedykowany jest do osób chcących usystematyzować wiedzę z zakresu przygotowania i prowadzenia badań klinicznych. Czytaj więcej

  • 2025-04-23

    Kryminologia i Kryminalistyka okiem praktyka

    W Instytucie Nauk Prawnych odbędzie się seminarium naukowo - dydaktyczne promujące studia na kierunku kryminologia i kryminalistyka (II stopień) Czytaj więcej

  • 2025-04-23

    W cieniu kryminalistyki i kryminologii

    Nie tylko miłośnicy filmów kryminalnych mogli się zainteresować seminarium naukowo – dydaktycznym „Kryminologia i Kryminalistyka okiem praktyka” na Wydziale Prawa i Nauk Społecznych UJK. Czytaj więcej

  • 2025-04-04

    Stypendia dla studentów pierwszego roku

    1,5 tys. złotych miesięcznie przez dziewięć miesięcy! To zachęta samorządu wojewódzkiego do studiowania na ośmiu wybranych kierunkach naszej Uczelni. Czytaj więcej

  • 2025-03-06

    Dzień Otwarty Instytutu Sztuk Wizualnych

    Instytut Sztuk Wizualnych UJK zaprasza wszystkich uczniów szkół średnich na Dzień Otwarty. Wydarzenie odbędzie się 6 marca 2025 r. (czwartek) w siedzibie Instytutu przy ul. Podklasztornej 117. Czytaj więcej

  • 2025-05-21

    Szczegółowy harmonogram rekrutacji na studia 2025/2026

    Czytaj więcej

Więcej aktualności

Centrum Wsparcia Osób z Niepełnosprawnościami

ul. Śląska 11A
25-328 Kielce
Godz. przyjęć:
poniedziałek - piątek w godz. 8:00 - 15:00

Informacje dla kandydatów: https://www.ujk.edu.pl/pjm.html
Strona www: https://www.ujk.edu.pl/ucwir

Sekcja Rekrutacji

ul. Żeromskiego 5, 25-369 Kielce