Studia przeznaczone są dla absolwentów studiów pierwszego stopnia kierunku dietetyka.
Dotyczy studiów drugiego stopnia na kierunkach: Biologia, Biotechnologia, Chemia, Dietetyka, Fizyka, Kosmetologia, Pielęgniarstwo, Położnictwo, Wychowanie fizyczne
- Wydruk internetowego formularza (prawdziwość danych zawartych w formularzu,
kandydat potwierdza własnoręcznym podpisem);
- Dyplom ukończenia studiów pierwszego stopnia lub drugiego stopnia lub jednolitych
magisterskich (odpis lub poświadczona przez uczelnię kopia) wraz z suplementem
do dyplomu lub w przypadku jego braku inny dokument, pozwalający ustalić średnią
ze studiów i wynik studiów;
- Zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do studiowania
na kierunkach, na których występują czynniki szkodliwe, uciążliwe lub niebezpieczne
dla zdrowia (wydane przez lekarza medycyny pracy, na obowiązującym druku
- druk orzeczenia lekarskiego stosownie do przepisu art. 5 ust.1 pkt 4 i 5 ustawy z dnia 27 czerwca 1997r. o służbie medycyny pracy ( Dz. U. z 2019r. poz. 1175);
- 1 fotografia kolorowa w wersji elektronicznej - jpg, 2cm x 2.5cm, 236 x 295 pikseli – poprzez formularz rejestracyjny;
- 1 fotografia papierowa zgodna z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych (taka sama jak fotografia cyfrowa dołączona do internetowego formularza rejestracyjnego);
- Teczka wiązana A4 - biała;
Absolwent studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka uzyskuje pogłębioną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki i dietoterapii. W czasie studiów uzyska wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne niezbędne m.in. do:
- planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności (osób zdrowych i osób chorych) opartego na podstawach naukowych;
- przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli;
- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia;
- zapobiegania chorobom i dietoterapia;
- doradztwa dietetycznego i suplementacji dla sportowców i klubów sportowych opartych na podstawach naukowych i zgodnych ze stanem aktualnej wiedzy;
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami systemu HACCP;
- oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób;
- organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku, płci i stanu zdrowia pacjentów;
- prowadzenia edukacji żywieniowej;
-pracy jako specjalista w zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego;
- pracy w działach higieny żywności i żywienia zbiorowego, stacjach sanitarno-epidemiologicznych;
- pracy związanej z produkcją żywności;
- nawiązywania właściwego kontaktu z potencjalnymi klientami;
- podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia zawodowego na rynku krajowym i międzynarodowym;
- kierowania zespołem i współpracy z przedstawicielami innych zawodów medycznych i pracownikami administracji ochrony zdrowia w celu prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej;
- zarządzania placówkami prowadzącymi poradnictwo dietetyczne.