Studia na kierunku Rolnictwo obejmują kształcenie w zakresie technologii produkcji roślinnej i zwierzęcej przy zastosowaniu nowoczesnych metod zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju. Podstawy rolnictwa bazują na aktywizacji przyrodniczych mechanizmów produkcyjnych poprzez stosowanie środków naturalnych nieprzetworzonych technologicznie, zapewniających trwałą żyzność gleby i zdrowotność zwierząt oraz wysoką jakość biologiczną produktów rolniczych. Celem kierunku Rolnictwo jest stworzenie warunków do opanowania wiedzy praktycznej i teoretycznej z zakresu: zasad i metod produkcji, nadzoru jakościowego, marketingu i sprzedaży produktów spożywczych oraz wpływu rolnictwa na środowisko. Zdobyta wiedza i umiejętności praktyczne pozwolą absolwentowi uzyskać kwalifikacje rolnicze niezbędne do prowadzenia gospodarstwa rolnego i ubiegania się o środki finansowe z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Kierunek Rolnictwo jest adresowany do kandydatów wykazujących szczególne zainteresowanie rolnictwem w kontekście współczesnych tendencji w prowadzeniu gospodarstw agroturystycznych oraz technik upraw i produktów rolnych.
Absolwent kierunku Rolnictwo będzie posiadał:
a) podstawową holistyczną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki, niezbędną do rozumienia zjawisk i procesów zachodzących w rolniczej przestrzeni produkcyjnej i środowisku,
b) specjalistyczną wiedzę rolniczą i ekologiczną,
c) znajomość zagadnień prawnych i dotyczących zasad prowadzenia gospodarstwa rolnego,
d) podstawową wiedzą ekonomiczną, prawną i społeczną niezbędną do organizowania produkcji rolniczej i funkcjonowania społeczności obszarów wiejskich,
e) umiejętności planowania produkcji w gospodarstwie oraz prowadzenia wymaganej dokumentacji,
f) wiedzę z zakresu nowoczesnych technik i rozwiązań agrotechnicznych używanych w produkcji rolniczej,
g) umiejętność zastosowania w praktyce zasad odtwarzania i odpowiedniego kształtowania ekosystemów w ochronie środowiska,
h) wiedzę w zakresie prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego,
i) wiedzę w zakresie marketingu i sprzedaży produktów żywnościowych,
j) wiedzę w zakresie uprawy i przechowalnictwa ziół oraz zastosowania produktów zielarskich,
k) umiejętności wdrażania do praktyki zasad zrównoważonego rozwoju rolnictwa,
l) wiedzę dotyczącą zależności pomiędzy systemami uprawy a bioróżnorodnością oraz potrafi dbać o różnorodność biologiczną w środowisku,
m) wiedzę w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności i środowiska z wsparciem programów Wspólnej Polityki Rolnej UE.